Χέρι κρατώντας πράσινο χάπι με πεσμένα χάπια, συμβολίζοντας το χάπι της επόμενης μέρας
Σάμερ Νικόλαος Αλ-Αχμάρ
22.09.2023

Χάπι της Επόμενης Μέρας

Παρακάτω θα εξετάσουμε τον ρόλο του χαπιού της επόμενης ημέρας ως μέσο έκτακτης αντισύλληψης, αναλύοντας την αποτελεσματικότητα, τη χρήση, τις παρενέργειες και τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την υπεύθυνη και ενημερωμένη λήψη του.

Τι Είναι το Χάπι της Επόμενης Ημέρας;

Το χάπι της επόμενης ημέρας είναι μια μέθοδος έκτακτης αντισύλληψης. Δεν προστατεύει από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και στοχεύει ΜΟΝΟ στο να αποτρέψει την εγκυμοσύνη μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή σε περίπτωση που η μέθοδος αντισύλληψης που χρησιμοποιήθηκε απέτυχε.

Σκευάσματα και Χρήση

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 3 σκευάσματα, το ®Norlevo περιέχει λεβονοργεστρέλη , το ®Elperil και το ®Ellaone περιέχουν την ουσία οξική ουλιπριστάλη. Η χρήση τους πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά την επαφή, και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού ή του φαρμακοποιού.

 • Πότε Και Πώς Πρέπει να Ληφθεί:

  Το Norlevo πρέπει να ληφθεί εντός 72 ωρών, ενώ το Elperil και το Ellaone εντός 120 ωρών από την επαφή. Η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου αυξάνεται αν ληφθεί το συντομότερο δυνατόν, κατά προτίμηση εντός του πρώτου 24ωρου από την σεξουαλική επαφή.

Χαπί της επόμενης μέρας για αντισύλληψη

Αποτελεσματικότητα και Παρενέργειες

Το χάπι της επόμενης ημέρας δρα καθυστερώντας ή αναστέλλοντας την ωορρηξία και έτσι αποτρέπει τη γονιμοποίηση του ωαρίου.

 • Πόσο Αποτελεσματικό Είναι:

  Η αποτελεσματικότητα του χαπιού εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα ληφθεί μετά την επαφή. Υπάρχει πάντα μια μικρή πιθανότητα εγκυμοσύνης, ακόμη και αν έχει ληφθεί το χάπι σωστά. Αυτό συμβαίνει όταν η ωορρηξία έχει ήδη προηγηθεί. Περίπου 2 στις 100 γυναίκες που λαμβάνουν το χάπι της επόμενης ημέρας θα μείνουν έγκυες.

 • Πιθανές Παρενέργειες: Οι πιο συχνές είναι:
Παρενέργειες
 • Ναυτία ή εμετός
 • Πονοκέφαλος και ζάλη
 • Πόνος στην κοιλιά
 • Αλλαγές στην επόμενη περίοδο – μπορεί να έρθει νωρίτερα, αργότερα, ή να είναι πιο επώδυνη από το συνηθισμένο
 • Ευαισθησία στο στήθος

Πόσο συχνά μπορώ να πάρω το χάπι της επόμενης ημέρας;

Το χάπι της επόμενης ημέρας μπορεί να ληφθεί μία ή περισσότερες φορές ακόμα και στον ίδιο κύκλο. Σε καμία όμως περίπτωση δεν αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης. Κατά συνέπεια, εαν χρειάζεται να το παίρνετε πολύ συχνά καλό θα είναι να ενημερωθείτε και να χρησιμοποιήσετε μια αποτελεσματική, κατάλληλη για εσάς μέθοδο αντισύλληψης.

Χάπι της Επόμενης Ημέρας

Το χάπι της επόμενης ημέρας μπορεί να ληφθεί μία ή περισσότερες φορές ακόμα και στον ίδιο κύκλο.


Κόστος και Διαθεσιμότητα

Το κόστος του χαπιού της επόμενης ημέρας εξαρτάται από το φάρμακο που θα διαλέξουμε. Η τιμή του κυμαίνεται μεταξύ των 10-20 ευρώ. Διατίθεται στα φαρμακεία και δεν απαιτείται συνταγή γιατρού.

Συμπερασματικά

Είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας και να λάβετε προσωπικές συμβουλές και καθοδήγηση αφού κάθε περίπτωση μπορεί να είναι ξεχωριστή.

 

Αν έχετε περισσότερες ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την επείγουσα αντισύλληψη, μην διστάσετε να ενημερωθείτε:

+30 6974614818

Πηγές:

vian.gr/el/ta-proionta/norlevo

ellaone.gr

elperil.gr